Explicatii

Detartajul reprezinta curatarea dintilor cu ajutorul unui aparat special cu ultrasunete. Vor fi indepartate piatra, precum si coloratiile cauzate de cafea, ceai, tigari. Se recomanda o data la 6 luni. Periajul profesional indeparteaza coloratiile de la nivelul dintilor cu ajutorul unei paste speciale. Este indicat a se efectua dupa detartaj.

Odontologia reprezinta specialitatea care se ocupa cu tratarea cariei prin curatarea tesutului dentar alterat si obturare (plomba).

  • Obturatiile din rasini compozite – sunt destinate adultilor, materialul este ales corespunzator culorii dintelui, iar plomba este estetica.
  • Obturatiile din ciment glass-ionomer - sunt destinate copiilor - dinti de lapte si definitivi, adultilor in cazul unor dinti unde forta masticatorie este mai redusa – molari de minte sau in cazul realizarii unor obturatii (plombe) povizorii.

Endodontia reprezinta specialitatea stomatologica ce se ocupa de tratarea afectiunilor pulpare si presupune devitalizarea unui dinte ( scoaterea nervului ) 
·  Daca in urma consultului medical stomatologul dumneavoastra hotaraste ca aveti nevoie de un tratament de canal aceasta nu este neaparat o veste rea, inseamna ca dintele dumneavoastra poate fi inca salvat. Nu trebuie sa va fie teama, tratamentul se efectueaza sub anestezie si este nedureros. Daca tratamentul endodontic se efectueaza defectuos sau prea t
tarziu, exista riscul aparitiilor unor complicatii. 
·  Tratamentul de canal se aplica in cazul in care nervul dintelui este distrus ireversibil de carie sau de o trauma. In acest caz pulpa dentara se poate inflama si se mareste in volum, iar din cauza presiunii pe care aceasta o exercita asupra cavitatii pulpare, apare senzatia de durere. Simptomele care apar si care indica necesitatea unui tratament de canal sint sensibilitatea dintelui in cazul consumului de alimente prea reci sau fierbinti, durere in cazul in care mestecam pe dintele respectiv, coloratie a dintelui sau durere constanta. 
·  Nu intotdeauna insa acest tratament se aplica unui dinte bolnav. In cazul in care se efectueaza lucrari protetice in care dintii invecinati folosesc ca suport si vor fi slefuiti, tratamentul de canal poate fi facut preventiv in cazul acestora pentru a evita distrugerea acestor lucrari in cazul unor infectii ulterioare care pot sa apara. 
·  Tratamentul la nivelul canalului radicular consta din indepartarea tesutului nervos iritat sau infectat care se afla in interiorul radacinii dintelui, sub anestezie locala. Acest tesut infectat este cel care poate cauza un eventual abces. Urmeaza  una-doua sedinte in care sunt aplicate diferite substante dezinfectante si obturarea canalului cu paste speciale si conuri de gutaperca.

 

Ortodontia se ocupa cu indreptarea si corectarea pozitiei dintilor. Inghesuirile si ocluziile incorecte dentare (muscatura incorecta) afecteaza in timp sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare. O masticatie deficitara poate avea urmari asupra aparatului digestiv. 
·  In timpul copilariei si adolescentei, oasele maxilare cresc si se maturizeaza, de aceea este mai usor de modificat pozitia dintilor in aceasta etapa, in timp ce in cazul adultilor, tratamentul poate sa dureze mai mult, pentru ca oasele maxilare si-au intrerupt cresterea. 
·  Pentru copilul intre 8 si 11 ani este recomandat aparatul mobil (se poate indeparta si reaplica de catre pacient ), care stimuleaza si dezvoltarea oaselor. In cazul acestui tip de aparat, tratamentul depinde foarte mult de dorinta copilului de a respecta prescriptiile, de a purta aparatul atat timp cat este necesar.  In cazul aparatului fix ( stelute lipite pe fiecare dinte, care nu se pot indeparta decat de catre medic la finalul tratamentului ), exista avantajul ca tratamentul nu mai depinde de colaborarea cu copilul, dar se aplica numai incepand cu varsta de 11 ani, in cazul prezentei tuturor dintilor definitivi. 
·  Ortodontia nu are limita de varsta. Putem trata copii de la varste de 5 ani, dar si adulti de 40 ani. Cu cat mai devreme tratam problema cu atat avem la dispozitie mai multe optiuni. In concluzie, este mult mai sanatos sa tratam malpozitiile dentare sau dintii nealiniati ortodontic decat non-ortodontic. Ortodontic corectam anomalia, pastram sanatatea structurilor dentare si asiguram stabilitatea in timp a tratamentului, in timp ce non-ortodontic doar o mascam. 
·  Durata unui tratament cu aparat mobilizabil sau fix este intre 12 si 24 de luni. Trebuie sa existe o colaborare foarte stransa intre medical ortodont si pacient, vizitele lunare fiind de o extraordinara importanta.

Protetica este specialitatea care se ocupa cu inlocuirea unui dinte distrus sau extras cu o lucrare protetica. Coroana reprezinta o constructie prin care se reda dintelui forma si dimensiunea initiala, imbunatatind rezistenta si aspectul estetic. 
·  Exista diferite tipuri de materiale din care pot fi construite aceste coroane, dar cel mai des intilnine sint cele din acrilat, compozit, portelan sau aur. In functie de calitatile acestor materiale exista avantaje si dezavantaje pentru fiecare, citeva dintre ele fiind enumerate in continuare.

  • Coroanele metalice – au pret scazut si rezistenta buna, sunt nefizionomice, se aplica pe dintii laterali.
  • Coroanele din acrilat - au pret scazut, dar paleta cromatica mai restrinsa, transluciditate redusa, culoarea se modifica in timp, resistenta mica in timp.
  • Coroanele din compozit- au o rezistenta mai buna la rupere, si se tocesc mai greu, proprietati estetice mai bune, au pret mai ridicat decit in cazul coroanelor din acrilat dar mai redus fata de cel al coroanelor ceramice.
  • Coroanele din ceramica satisfac foarte bine cerintele cromatice si se tocesc mai greu decit dintii naturali, au un aspect natural si sint foarte bine tolerate de gingie. Portelanul este in majoritatea cazurilor sustinut de o structura de metal.

Chirurgia dento-alveolara cuprinde mai multe manopere:

  •  Extractia dentara este o interventie ce consta in indepartarea unui dinte bolnav, care provoaca si intretine procesele patologice locale, regionale si generale ce nu pot fi rezolvate prin tratamente conservatoare. In functie de numarul de radacini si de dificultatea extractiei, exista diferite tipuri de extractie – cu separare radacini, prin alveolotomie etc.
  • Rezectia apicala - indepartarea varfului radacinii, urmata de curatarea tesutului patologic din jurul radacinii dintelui.
  • Amputatia radiculara - se foloseste pentru conservarea unor molari la care una dintre radacini este irecuperabila.
  • Regularizarea crestelor alveolare - este netezirea substratului osos in urma extractiilor. Aceasta tehnica se foloseste in vederea obtinerii unui camp protetic optim (os fara neregularitati).